Vandaag open tot 17 uur
Momenteel gesloten
Tickets
Uitsnede zonderlogo RGB

Bijna 120 jaar geleden, tijdens de restauratie van de Grote Kerk Breda in 1906, deden de bouwers een bijzondere ontdekking: ingemetseld tussen twee muren werd een gemummificeerde kat gevonden. Een mysterieuze vondst, die jarenlang een raadsel bleef...

Maar nu weten we meer. Uit onderzoek blijkt dat deze kat met 95% zekerheid net zo oud is als de kerk zelf. Dit betekent dat hij is ingemetseld rond de bouw van de kerk, waarschijnlijk als een bouwoffer – een oud gebruik om bescherming en voorspoed af te dwingen. Na een tijdje ‘verdwenen’ te zijn geweest, is de kat weer terug in de kerk. En vanaf juni is 'ie weer te bewonderen.

Bijna 600 jaar geleden werd de kat in de muur van de Grote Kerk Breda ingemetseld. Waarschijnlijk deden de bouwers dat om de kerk te beschermen en boze geesten weg te jagen. We noemen dat een bouwoffer. 

Metselen illu Manouk van Eesteren

Illustratie: Manouk van Eesteren

Antique print getiteld Leglise collegiale de notre dame a Breda Maker Jacobus Harrewijn

Antieke print getiteld Leglise collegiale de notre dame a Breda Maker Jacobus Harrewijn

Ongeveer 500 jaar later, tijdens bouwwerkzaamheden, werd de kat teruggevonden. Al die tijd lag het dier lag tussen twee muren in een toren aan de noordzijde van de kerk. Het dier was een ware mummie geworden. De bouwers hebben de kat uit de muur gehaald. De mummiekat belandde in het huis van de restauratiearchitect, de heer M. A. Nieukerken. Bij de kat zat een briefje:


We hebben de mummie zorgvuldig bewaard en deze hangt als curiositeit achter glas in de vestibule van mijn huis, waar hij steeds de aandacht trekt en ik herhaaldelijk het verhaal heb te doen hoe we aan die merkwaardigheid, die al eens op kattententoonstellingen werd gevraagd, zijn gekomen.”

Gat in muur laag in noordertransept Foto glasnegatief Stadsarchief Breda

Gat in muur laag in noordertransept Foto glasnegatief Stadsarchief Breda

Toren noordertransept Grote Kerk Breda

In de Haagse Dierentuin klonk volop gemiauw tijdens de kattententoonstelling. Van verre kwamen trotse baasjes naar de dierentuin om hun katten te showen aan het publiek. Hoewel één van de katten muisstil was, trok ‘ie toch volop de aandacht: de mummiekat was als rariteit te bekijken op de tentoonstelling. 

Den Haag kattententoonstelling 1916 Flickr

Kattententoonstellingen waren begin 20e eeuw een grote hit, ook de tentoonstelling in Kunstzaal d’Audretsch.

Tentoonstelling illu Manouk van Eesteren PNG

Illustratie: Manouk van Eesteren

De Grote Kerk Breda ontving een mysterieus bericht van Stichting Huys te Warmond. Hier werd de mummiekat op zolder ontdekt. De eigenaren van Huys te Warmond zouden het mooi vinden als de kat, na jarenlange omzwervingen, weer terug zou gaan naar de kerk. 

”Wij menen dat het passend zou zijn als deze kat weer terug zou keren naar de kerk waar hij/zij klaarblijkelijk bij leven een bezoeker van was.”

Huys te Warmond door Abraham Rademaker

Huys te Warmond door Abraham Rademaker

De Grote Kerk Breda deed uitgebreid onderzoek naar de mummiekat, waarbij verschillende experts zijn ingeschakeld. De kat werd vergeleken met oude foto’s, ging onder een speciale CT-scanner en er is een koolstofdatering gedaan. Wat bleek? De kat is met ruim 95% zekerheid bijna 600 jaar oud en is dus écht de mummiekat van de Grote Kerk Breda. Nu weten we dat de mummiekat uit dezelfde tijd komt als de bouw van het stuk van de kerk waar de kat gevonden is: de periode van 1440 tot 1460.

Mummiekat 34 PHOTE Dby Edwin Wiekens

Foto: Edwin Wiekens

Mummiekat 41 PHOTE Dby Edwin Wiekens

Foto: Edwin Wiekens

Mummiekat 58 PHOTE Dby Edwin Wiekens

Foto: Edwin Wiekens

Mummiekat 70 PHOTE Dby Edwin Wiekens

Foto: Edwin Wiekens

De Grote Kerk Breda is op zoek naar een nieuwe naam voor de mummiekat. Alle bovenbouw leerlingen van basisscholen in en om Breda kunnen hun ideeën inzenden. Woensdagochtend 18 juni wordt de nieuwe naam van de mummiekat feestelijk onthuld. De mummiekat is vanaf dat moment te bekijken voor het publiek.

Gezocht Mummie

Illustratie: Manouk van Eesteren