750 JAAR Zusters Norbertinessen van Sint-Catharinadal

21 november 2021 – 24 april 2022

Ter ere van het 750 jarig bestaan van de zusters Norbertinessen van de priorij Sint-Catharinadal heeft de bekende Nederlandse fotograaf Koos Breukel deze zomer de zusters geportretteerd. De foto’s vormen een eerbetoon aan een van de oudste geloofsgemeenschappen van ons land.

Het klooster werd in 1271 gesticht in Wouw, maar verhuisde al snel naar Breda vanwege overstromingen in West-Brabant. Aan de bloeiperiode in Breda kwam een einde door de Reformatie.

De zusters vertrokken in 1647 naar het slot de ‘Blauwe Camer’ in Oosterhout. Tot op de dag van vandaag verblijven de zusters Norbertinessen in Oosterhout in wat ook wel de Heilige

Driehoek wordt genoemd.

Dat Sint-Catharinadal sinds 1271 als enige klooster op Nederlandse bodem onafgebroken heeft kunnen voortbestaan, is mede te danken aan de bescherming die het heeft gekregen van ons Koninklijk Huis. Om deze reden en omdat drie familieleden van ‘Oranje-Nassau’ zuster in Sint-Catharinadal zijn geweest, wordt het ook wel het ‘Oranjeklooster’ genoemd. Zonder de bescherming van de Oranjes, vooral tijdens de Reformatie, had Sint-Catharinadal niet meer bestaan.

De tentoonstelling – er zijn twee versies –  zal dit najaar en ook komend jaar te zien zijn tijdens de vieringen van het jubileum in Wouw en Breda, de plaatsen waar de priorij in het verleden gevestigd was, en in Oosterhout, waar de zusters al sinds de 17de eeuw leven.

Sint-Lambertuskerk in Wouw 16 oktober 2021 – 9 januari 2022

Grote Kerk of Onze Lieve Vrouwekerk in Breda 21 november 2021 – 24 april 2022

Basiliek Sint-Jan in Oosterhout 30 april – 11 september 2022

De tentoonstelling en de publicatie zijn een project van het Stadsarchief Breda, Stedelijk Museum Breda, de Stichting Grote Kerk Breda en drie gemeenten: Oosterhout, Wouw (gemeente Roosendaal) en Breda. Ook De Mastboom-Brosens Stichting steunt dit project.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie gemaakt door vormgever Willem van Zoetendaal,met teksten van Femke Deen, historicus. Distributie www.lecturis.nl

Voor meer informatie over het jubileumprogramma https://sint-catharinadal-jubileum.nl

Voor meer informatie over het Sint Catharinadal www.sintctharinadal.nl

foto Koos Breukel