Woorden doen ertoe. Woorden worden ingezet in politiek, media, literatuur en straattaal om gemeenschappen te vormen, identiteit uit te drukken en maatschappelijke veranderingen te beïnvloeden. De Multatuli-lezing op 21 november 2024 met als keynote spreker Marcia Luyten heeft als thema Het woord als wapen.
Marcia Luyten zal tijdens de lezing haar inzichten delen over hoe woorden de wereld om ons heen vormgeven. Met haar diepgaande journalistieke ervaring en kennis van politieke retoriek zal ze ingaan op de manier waarop taal mensen mobiliseert of juist verdeelt.
Daarnaast gaat Frénk van der Linden in gesprek met rapper Fresku, die vanuit zijn eigen achtergrond en carrière reflecteert op de kracht van taal in de hedendaagse maatschappij.
'Het woord is machtiger dan het zwaard', stelt het gezegde, maar dan helpt het als de zwaardvechter bereid is te luisteren. Multatuli-lezing 2024
Donderdag 21 november
Deuren open: 18.45 uur
Aanvang: 19.30 uur
Einde: 22.30 uur
Keynote van Marcia Luyten
Harde woorden razen en trekken scherpe contouren in het hoofd, scherpe lijnen in de politiek. Mokerslagen van pesterij en haat zijn online goed te verstaan. Als sjablonen vormen en vervormen ze wat we zien en wat we voelen. In Rwanda was de kakkerlak een snel en onverwoestbaar beestje op een dieet van afval. Totdat de meerderheid van de bevolking de minderheid ‘kakkerlakken’ ging noemen, ongedierte. Toen kon ze oproepen tot het doodslaan van de buren. Donald Trump zou de democratie redden. Alsof we Alice in Wonderland zijn worden betekenissen omgedraaid.
Het woord kan mensenmassa’s mobiliseren en beheersen. Het woord kan geleiden naar macht. Maar evengoed de deur ernaar dichtgooien. Had Hillary Clinton nooit deplorables gezegd, was ze de eerste vrouwelijke president van Amerika geweest.
Niemand mobiliseerde de kracht van een vertelling beter dan Multatuli. In de chaos van deze tijd, groeit het verlangen naar het verhaal dat richting en betekenis geeft, naar samenhang in de verwarring. Alleen: wie weet nog hoe je moet luisteren.
interview met Fresku
De Nederlandse rapper Fresku, geboren als Roy Michael Reymound, is van Curaçaose afkomst. In gesprek met Frénk van der Linden haakt hij in op het thema Het woord als wapen door zijn persoonlijke ervaringen en artistieke visie te koppelen aan de kracht en verantwoordelijkheid van taal. Fresku is iemand die diep nadenkt over de impact van woorden, zowel in zijn muziek als daarbuiten. Hij ziet woorden als meer dan alleen middelen om verhalen te vertellen; ze kunnen mensen raken, helen of zelfs schade toebrengen.
In lijn met de thema’s van Multatuli, de schrijver die met zijn woorden maatschappelijke ongelijkheid en onrecht aan de kaak stelde, gebruikt Fresku zijn muziek als een vorm van verzet en reflectie. Hij stelt dat woorden in de verkeerde handen gevaarlijk kunnen zijn, zoals hij beschrijft bij zijn eigen ervaring met een luisteraar die na het horen van zijn song Twijfel zelfmoord pleegde. Dit leerde hem de enorme verantwoordelijkheid van taal, vooral binnen de hiphopwereld, waar woorden vaak verheerlijking van geweld en destructie in zich dragen.
Net als Multatuli gebruikt Fresku zijn platform om niet alleen zichzelf te uiten, maar ook om maatschappelijke kwesties aan te kaarten en een stem te geven aan kwetsbaren. Zijn muziek, vooral op zijn album Leren leven, reflecteert een zoektocht naar waarheid en zelfbewustzijn, waarbij hij woorden gebruikt als wapens tegen onwetendheid, oppervlakkigheid en de beperkingen van de muziek- en hiphopindustrie. Fresku benadrukt dat woorden ertoe doen en dat ze, zoals zijn vader hem leerde, "geesten" zijn die een blijvende invloed kunnen hebben.
Multatuli-lezing
De stichting Multatuli Lezing Nederland wil een bijdrage leveren aan het debat over de waarde van democratie en vrede voor de internationale en lokale samenleving. Met dat doel wordt elke twee jaar een lezing georganiseerd in de Grote Kerk Breda.
De Multatuli-lezingen staan in het teken van het gedachtegoed van Eduard Douwes Dekker, beter bekend als Multatuli en hebben als doel om maatschappelijke vraagstukken aan de orde te stellen en een platform te bieden voor reflectie, waarbij sprekers uit diverse disciplines worden uitgenodigd om hun inzichten te delen.
Elke lezing heeft een specifiek thema dat aansluit bij Multatuli's kritische houding ten opzichte van de samenleving en sociale ongelijkheid. De sprekers, variërend van academici tot activisten, bieden hun unieke perspectieven en nodigen het publiek uit om mee te denken over belangrijke onderwerpen die nog steeds relevant zijn.
Route en parkeren
De Grote Kerk Breda is goed te bereiken vanaf station Breda en is ongeveer 12 minuten lopen. Kom je met de fiets of brommer? Verkeerd gestalde fietsen worden regelmatig geruimd dus parkeer deze in één van de gratis fietsenstallingen in Breda. Klik hier voor de locatie van alle fietsenstallingen.
Om het centrum van Breda liggen diverse goed bereikbare parkeergelegenheden waarmee je op wandelafstand van de Grote Kerk Breda bent. De twee dichtstbijzijnde parkeergarages zijn de De Prins en De Barones. Klik hier voor de routebeschrijvingen: Parkeergarage De Prins of Parkeergarage De Barones.