CrossArts

Grote Kerk Breda is mede-initiatiefnemer van CrossArts 

Stadsvernieuwing en erfgoed verbinden

CrossArts is een initiatief van Brack, Electron, BredaPhoto, Stichting Tranzforma (Stadsgalerij) en de Grote Kerk Breda dat duurzame tentoonstellingen op spannende, openbare plekken in Breda maakt. Door het verbinden van stadsvernieuwing, erfgoed en cultuur in de breedste zin werkt CrossArts mee aan de ontwikkeling van de stad.

Van 18 augustus tot 1 oktober tovert CrossArts het Havenkwartier om in een magisch kunstdoolhof. Dwalend door het doolhof kom je uit bij een nieuw Speelhuis, een kunstzinnige ‘remake’ van het historische jachtslot het Speelhuis van de Nassaus in 1624. Een plek waar vermaak voorop stond. Zes weken lang ben je welkom voor een zinnenprikkelend kunst- en cultuurprogramma.

Speel!

Er is al gezaaid en vanaf 19 augustus kan je ‘m bezoeken: deze zomer kan je 6 weken lang op ontdekkingstocht gaan in en om een magisch kunstdoolhof van hennep dat ontworpen is door Krijn de Koning (i.s.m. kunstproducent Mothership). Klik hier voor info.

CrossArts in de kerk

De introductie van CrossArts in 2022 vond plaats in de Grote Kerk Breda met de tentoonstelling van het immense en duurzame kunstwerk Guernica de la Ecologia van textielkunstenaar Claudy Jongstra. Het kunstwerk is 7,7 meter breed en gebaseerd op het bekende schilderij Guernica van Pablo Picasso. Het werk is een manifest voor biodiversiteit en een oproep tot herwaardering van de relatie tussen mens en natuur.

Partners

De vijf initiatiefnemers van CrossArts; Brack, Electron, Grote Kerk, Breda Photo en Stichting Tranzforma (stadsgalerij) zijn vertegenwoordigd in de programmaraad. Zij denken mee over de te volgen strategie en geven inhoudelijk advies over het programma. Klik hier voor info.

Samenwerkingen

In samenwerking met een breed netwerk van partners, ondernemers, het onderwijs, kunstenaars en sociaal-maatschappelijke organisaties ontwikkelt de Grote Kerk Breda een vernieuwende programmering die de eeuwenoude verhalen van de kerk en de stad verbindt aan de toekomst en de actualiteit. Zo is de Grote Kerk Breda een plek waar verschillende generaties samenkomen en geïnspireerd raken.

 

Foto’s: Natascha Libbert, Iris Haverkamp Begemann