Concert Het Nederlands Bach Consort: Zwanenzang

02mei20:0021:30Concert Het Nederlands Bach Consort: Zwanenzang

Tijd

(Maandag) 20:00 - 21:30

Event Details

Koop hier uw tickets.

Praktische informatie:
Kosten: € 25,-
Deuren open: 19.30 uur
Concert: 20.00 uur

Het Nederlands Bach Consort – Zwanenzang: Een herdenkingsconcert van troost en hoop                                

Hoe verzacht je oude pijn met nieuwe woorden? Hoe breng je een boodschap over, sprekend of zingend? Of sprekend én zingend?

Het Nederlands Bach Consort brengt in aanloop naar 4 mei een herdenkingsprogramma in samenwerking met spoken word artiest Amara van der Elst. Amara hield tijdens de herdenking op de Dam in 2021 een indrukwekkende voordracht. Deze tekst is door componist Toon Hagen op muziek gezet voor het NBC. Amara zal zelf ook een bijdrage leveren aan dit concert.

Programma:

Wohl mir dass ich Jesum habe BWV 147                      Johann Sebastian Bach
Peace                                                                              Paul Mealor
Wat de stilte ons zegt (Wereldpremière)                        Toon Hagen (muziek) en Amara van der Elst (tekst)
Ertöt uns durch dein Güte BWV 22                               Johann Sebastian Bach
Frühlingsglaube – Litanei                                               Franz Schubert, arr. D. v. Ooijen
Spoken word                                                                  Amara van der Elst
Was Gott tut, das ist wohlgetan BWV 75                      Johann Sebastian Bach
Lux Eterna uit: Nimrod (Enigma Variaties)                  Edward Elgar
Jesus bleibet meine Freude BWV 147                           Johann Sebastian Bach

Uitvoerenden:

Heleen Koele – Sopraan
Kristen Witmer – Sopraan
Sytse Buwalda – Altus
Daniel Elgersma – Altus
Dolf Drabbels – Tenor
Mattijs Hoogendijk – Tenor
Roele Kok – Bariton
Mitchell Sandler- Bariton
Toon Hagen – Piano / orgel
Amara van der Elst – Spoken Word

Toelichting:

In dit herdenkingsprogramma brengt Het Nederlands Bach Consort muziek vol troost en hoop. Voor dit concert vroeg het NBC organist/componist Toon Hagen een nieuwe compositie te maken op tekst van Amara van der Elst: Wat de stilte ons zegt. Met deze tekst maakte zij afgelopen jaar tijdens de Nationale dodenherdenking  op de Dam grote indruk op heel Nederland. Deze wereldpremière van Toon en de performance van Amara vormen het middelpunt van dit concert.

Daarnaast lieten wij ons inspireren door het boek van Walter Kempowski Zwanenzang 1945, een ‘collectief dagboek van Hitler’s laatste verjaardag tot de bevrijding’. Elk hoofdstuk begint met een gedicht vol hoop van Ludwig Uhland of Friedrich Hölderin en vormt zo een schril contrast met de inhoud. De teskt Nun, armes Herz, vergiss der Qual ! nun muss sich alles wenden, uit het gedicht Frühlingsglaube verhaalt over alles wat, hoe dan ook weer “moet” gaan bloeien.
Het prachtige Litanei is een van de beroemdste liederen voor Allerzielen. Rust in vrede …
Beide liederen zijn voor ons gearrangeerd door David van Ooijen.

Kan muziek ook té beroemd zijn? Als dat ergens in Bach’s tweehonderd cantates het geval is dan misschien wel bij het wiegende koraal “Wohl mir, dass ich Jesum habe” en het tweede couplet “Jesus bleibet meinde Freude” Al sinds 1909 figureert het los van de rest van de cantate met de Engelse tekst Jesu, joy of man’s desiring , maar ook als orgel en pianowerk.
Bach’s beroemde koraal klonk voor het eerst toen de cantate in 1723 werd uitgevoerd in Leipzig, het feest van Maria-Visitatie: De ontmoeting van Maria met de zwangere Elisabeth.

Niet zo beroemd is cantate BWV 22 Jesus nahm zu sich die zwölfe met het koraal Ertöt uns durch dein Güte. Bach schreef deze cantate als ‘proefstuk’ en solliciteerde hiermee naar de functie van cantor van de Thomaskirche in Leipzig.

Met cantate 75 was Bach voor het eerst echt in functie als cantor in Leipzig. Het is een grote cantate in twee delen waar het koraal “ Was Gott tut , das ist wohlgetan” een belangrijke rol inneemt.

Paul Mealor (1975) is een jonge componist uit Wales. Hij studeerde in York en in Kopenhagen en is hoogleraar compositie aan de universiteit van Aberdeen. Het lied Peace schreef hij in 2013 op een tekst van Franciscus van Assisi.

Wat de stilte ons zegt –  Toon Hagen

Iedereen was erg onder de indruk van de performance van Amara van der Elst op de 4 Mei herdenking van 2020 op de Dam.
Wij vroegen Amara om deze performance te herhalen tijdens onze concerten, en we vroegen organist/componist Toon Hagen om juist van deze indrukwekkende tekst een compositie te maken.
Een wereldpremière dus!

Het werk Lux Aeterna is een vocale bewerking door John Cameron van Nimrod; de negende variatie uit de Enigma Variaties van Edward Elgar. Cameron koos de tekst uit de Requiem mis; Laat het eeuwige licht op hen schijnen, en geef hen de eeuwige rust Heer.

Amara van der Elst is derdejaars student Creative Writing aan de kunstopleiding ArtEZ in Arnhem. Het genre spoken word kwam toevallig op haar pad. Ze zegt daarover: “ Ik werd verliefd op spoken word. Je kunt daarmee heel grote onderwerpen, heel klein maken, en dus bespreekbaar. Je kunt er mensen diep mee raken en zorgen dat ze gaan praten over dingen die ze liever mijden. Het verbindt enorm”

Toon Hagen is actief als concert-organist, heeft een privé-orgellespraktijk en is werkzaam als componist van orgel- en kerkmuziek. Hij is vaste bespeler van het Schnitgerorgel van de Grote Kerk in Zwolle en is ook als organist verbonden aan de Grote Kerk van Apeldoorn. In 2013 verscheen een opname van Canto Ostinato van Simeon ten Holt, in een bewerking voor orgel, opgenomen op het Schnitgerorgel in Zwolle.

Deze productie komt tot stand met steun van Gemeente Zwolle, Prins Bernhard Cultuurfonds, Academiehuis Grote Kerk en particuliere giften.

U kunt uw fiets of brommer parkeren in een fietsenstalling of bij nietjes. Verkeerd gestalde fietsen worden regelmatig geruimd. https://www.breda.nl/fiets-parkeren