Koerstrui in de kerk

02jul(jul 2)00:0027aug(aug 27)23:59Koerstrui in de kerk

Tijd

Juli 2 (Zaterdag) 00:00 - Augustus 27 (Zaterdag) 23:59

Evenement Details

2 juli – 27 augustus

Op zondag 21 augustus 2022 gaan de 184 renners van La Vuelta na de start van de derde etappe, met de fiets aan de hand door de Grote Kerk Breda. Tijdens de Ronde van Spanje maakt de adrenaline in hun lichaam even plaats voor stilte en bezinning. Een aantal renners steekt ook een kaars op ter herdenking van de wereldwijde coronaslachtoffers. In de aanloop naar dit sleutelmoment van La Vuelta in Breda presenteert de Grote Kerk Breda vanaf 2 juli een bijzondere tentoonstelling, een selectie van ruim 100 wielershirts uit de grote verzameling wielertricots van de Brabantse verzamelaar Henk Theuns: Koerstrui in de kerk.

Een verrassende en kleurrijke tentoonstelling voor jong en oud

De collectie bevat zo’n 7000 wielertricots waarvan een selectie van ruim 100 absolute toppers op een eigentijdse, creatieve manier worden getoond in de Grote Kerk Breda. Ontwerper Jan Konings en oud-profwielrenner en journalist John den Braber hebben een selectie gemaakt waarbij verhalen over deugd en zonde, die achter de wielertricots schuilgaan, centraal staan.

Speciaal ontwerp voor het nieuwe tricot van La Vuelta Holanda

De rode trui voor de eerste drie etappes in Nederland (La Vuelta Holanda) is in opdracht van de gemeente Breda en La Vuelta Holanda gemaakt door de Nederlandse modeontwerper Mattijs van Bergen. Deze unieke nieuwe Nederlandse rode trui wordt getoond naast historische rode truien van de Ronde van Spanje.

Oud-prof wielrenners geportretteerd

Het duo Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek hebben speciaal voor Koerstrui in de kerk een nieuwe Exactitudes serie gemaakt: Coureurs. Oud-profrenners poseren in hun historische en iconische wielertricot.

Lees hier het hele persbericht

Publieksprogramma

  • Iedere week een nieuwe Wielerpreek van bekende sprekers uit de wielersport
  • Rondleiding verzorgd door verzamelaar Henk Theuns, ontwerper Jan Konings en journalist en oud-profwielrenner John den Braber
  • Kids Wieler-ButtonBar onder begeleiding kunnen kinderen te gekke Wielerbuttons maken

Tentoonstelling

Een verrassende en kleurrijke tentoonstelling voor jong en oud met een speciale selectie wielertricots van Henk Theuns, unieke designs van Nederlandse modeontwerper Mattijs van Bergen en levensgrote portretten van oud-professionele wielrenners in een nieuwe Exactitudes serie Coureurs van Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek.

Tijd:
Ma-za: 10:00 – 17:00 uur
Zo: 13:00 – 17:00 uur

Tickets: €1,- (Gratis toegang voor Vrienden van de Grote Kerk Breda)
(tickets verkrijgbaar aan de balie in de Grote Kerk Breda)

ButtonBar

Speciaal voor kinderen is er een actief programma waarbij onder begeleiding van Superduo wordt gewerkt aan leuke wielerbuttons van La Vuelta Holanda. 

Datum: Vanaf 9 juli t/m 24 augustus 2022, iedere woensdag en zaterdag
Tijd: 14:00 – 17:00 uur
Tickets: €1,- (tickets bij de ButtonBar, op de dag zelf)

Wielerpreken

Op zes zondagmiddagen (16:30 – 17:30 uur, inloop om 16:00 uur) vindt de wekelijkse wielerpreek plaats. Bekende sportjournalisten, verzamelaars en passionados delen hun passie voor de wielersport met het publiek.

  • 10 juli – Karsten Kroonoud-profwielrenner – Over drie bijzondere dagen dat Kroon in zowel de Giro, de Tour als La Vuelta de bergtrui wist te veroveren.
  • 17 juli – Diana Kuip – sportjournalist RTL – Over het legendarische shirt van wielerploeg Sauna Diana uit de jaren 80. 
  • 24 juli – Henk Theuns & Gordon Tiemstra – Dialoog tussen twee gepassioneerde verzamelaars van wielertricots.
  • 31 juli – Frank G. Bosman – cultuurtheoloog (Tilburg University) – Bosman wijst op de katholieke roots van de prachtige wielersport en maakt van elke etappe een kleine preek.
  • 7 augustus – Robert Giebels – sportjournalist De Volkskrant – Over wielerjournalistiek, bescheiden wielrenners, Bredase wielergeschiedenis, de Tour, de Giro, La Vuelta, Kees Pellenaars en meer.
  • 14 augustus – Edwin Winkels – auteur van La Vuelta Heroïsche verhalen uit de Ronde van Spanje – Over de Nederlandse renners die in 1935 deelnamen aan de allereerste Ronde van Spanje.

Datum: Vanaf 10 juli, iedere zondag
Tijd: 16:30 – 17:30 uur
Ticket: Gratis (excl. € 1,- voor de entree van de tentoonstelling)

Rondleidingen

Gedurende de tentoonstellingsperiode geven afwisselend ontwerper Jan Konings en Brabantse verzamelaar Henk Theuns iedere vrijdagmiddag van 15:00- 16:00 uur een rondleiding door Koerstrui in de kerk. Zij delen leuke weetjes en spannende verhalen achter de iconische wielershirts.

Vanaf 1 juli kunt u hiervoor kaarten reserveren.

Datum: Vanaf 8 juli, iedere vrijdag
Tijd: 15:00 – 16:00 uur
Tickets: € 5,-


Arrangementen Ondernemers

100 dagen fietsen + feest


Mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Gemeente Breda, Ondernemersfonds Breda, Zeloo en Rabobank Breda. In samenwerking met La Vuelta Holanda en Breda Marketing.