Open Monumenten Dagen Breda

09sep(sep 9)10:0010(sep 10)17:00Open Monumenten Dagen Bredatussen 11.00 - 17.00 uur

Tijd

9 (Zaterdag) 10:00 - 10 (Zondag) 17:00

Organisator

Open Monumentendagen Breda

https://www.openmonumentendagbreda.nl/monumenten/grote-of-onze-lieve-vrouwe-kerk/

Learn More

Evenement Details

Op 9 en 10 september 2023 openen duizenden monumenten voor de 37e keer gratis hun deuren voor publiek tijdens de VriendenLoterij Open Monumentendagen. Het thema voor 2023 is Als monumenten konden praten – niet geheel toevallig is dat ook het thema van ons zomerprogramma.

Ook in de Grote Kerk Breda ben je van harte welkom om de kerk te bezichtigen én deel te nemen aan ons uitgebreide programma:

Flora van Breda – Mandy den Elzen
Internationaal bekend kunstenaar Mandy den Elzen zet klassieke technieken in om een ode te brengen aan de verscheidenheid aan Bredase wilde plantensoorten. In de Grote Kerk Breda worden de verzamelde, beschreven en gebalsemde planten in een groeiende installatie bij elkaar gebracht en gedurende de tentoonstelling aangevuld met nieuwe vondsten. De planten en hun verhaal worden als het ware een monument, opgedragen aan het belang van groen in een stad. Dit is de laatste kans om de inmiddels complete installatie te bekijken! Klik hier voor uitgebreide info.

Flora wandeling
Onkruid bestaat niet. Aad van Diemen, schrijver van het boek Stadsplanten van Breda en lid van de Plantenwerkgroep Breda, vertelt je tijdens deze wandeling alles over de rol van wilde planten in de parken en op de straten van Breda. Van Diemen begeleidt je door het Valkenberg en de Merkxtuin en verbindt met de wandeling de Open Studio van Den Elzen in Stedelijk Museum Breda met installatie Flora van Breda in de Grote Kerk Breda, die dit weekend ook te bezoeken zijn.
Zaterdag 9 september om 10.30 u en 13.30 uur. Duur wandeling: 1,5 uur. Klik hier voor uitgebreide info en aanmelden.

Archeologische stadswandeling
De heilige Catharina neemt je in jouw eigen tempo tijdens een audiowandeling mee langs enkele bijzondere plekken in de binnenstad. Ze vertelt je aan de hand van archeologische vondsten verborgen verhalen uit het Bredase verleden. Zo laat ze je het luxe theeservies uit huis Ocrum zien en in de Catharinastraat kom je meer te weten over een middeleeuwse pelgrimshoorn. Ook rondom de Grote Kerk Breda zijn archeologische vondsten gedaan die alleen dit weekend te bewonderen zijn.. Klik hier voor uitgebreide info.

Rondleidingen – Gilde de Baronie
De geschiedenis van de Grote Kerk Breda is nauw verweven met die van de Bredase Heren van Nassau, de voorvaderen van de Nederlandse Nassaudynastie, die ook in de Grote Kerk Breda begraven zijn. Tijdens deze rondleidingen, die zowel zaterdag als zondag plaats zullen vinden, vertelt een deskundige gids je alles over de kunstwerken in en de architectuur van de kerk. Klik hier voor uitgebreide info.

Rondje om de kerk – Gilde de Baronie
Dit jaar besteden we ook aandacht aan de buitenkant van de Grote Kerk Breda. Op zaterdag en zondag kan je deelnemen aan het ‘Rondje rond de Kerk’. De gids geeft uitleg over bijzondere aspecten van de Grote Kerk Breda, vertelt over relevante gebeurtenissen door de eeuwen heen en wijst je op de bijzondere details en versieringen aan de fraaie buitengevel van de Grote Kerk Breda. Klik hier voor uitgebreide info.

Beklim de toren en zie hoe de Nassauklok geluid wordt – Klokkenluiders Gilde Breda
Dit weekend kun je de toren van de Grote Kerk Breda kosteloos beklimmen voor een demonstratie klokluiden met uitleg, een bezoek aan de trommelkamer van de voormalig torenwachters en natuurlijk het prachtige uitzicht over de stad. Klik hier voor uitgebreide info.

Openingstijden zaterdag en zondag:
10.00 tot 17.00 uur

Praktische info: Een bezoek aan de Grote Kerk Breda en alle activiteiten tijdens Open Monumenten Dagen Breda zijn gratis – een bijdrage wordt natuurlijk wel altijd erg gewaardeerd.

Klik hier voor informatie over het complete programma in Breda.

Route en parkeren
De Grote Kerk Breda is goed te bereiken vanaf station Breda en is ongeveer 12 minuten lopen. Kom je met de fiets of brommer? Verkeerd gestalde fietsen worden regelmatig geruimd dus parkeer deze in één van de gratis fietsenstallingen in Breda. Klik hier voor de locatie van alle fietsenstallingen.
Om het centrum van Breda liggen diverse goed bereikbare parkeergelegenheden waarmee je op wandelafstand van de Grote Kerk bent. De twee dichtstbijzijnde parkeergarages zijn de De Prins en De Barones. Klik hier voor de routebeschrijvingen: Parkeergarage De Prins of Parkeergarage De Barones