Vrije Vogels / uncaged - Tina Farifteh

16sep(sep 16)10:0029okt(okt 29)17:00Vrije Vogels / uncaged - Tina Farifteh

Tijd

September 16 (Zaterdag) 10:00 - Oktober 29 (Zondag) 17:00

Locatie

Galerie Ecker

Markendaalseweg 18

Evenement Details

Let op! Deze activiteit vindt niet in de Grote Kerk Breda plaats, maar wordt door BredaPhoto in Galerie Ecker georganiseerd in het verlengde van tentoonstelling Vrije Vogels.

Een eerbetoon aan Jina Mahsa Amini en alle moedige vrijheidsstrijders in Iran

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Vrije Vogels die een coproductie is van Atelier EXB, BredaPhoto en de Grote Kerk Breda, heeft het team van BredaPhoto kunstenaar Tina Farifteh gevraagd haar eigen invulling te geven aan het begrip ‘vrije vogels’. Farifteh wist meteen dat ze de mensen in Iran die hun vleugels niet meer kunnen spreiden, wilde eren.

Vogels kennen geen landsgrenzen en vliegen vaak vrij rond. In Iran, een land waar mensenrechten onder druk staan, dragen ze veel betekenissen in zich; in kunst of op grafstenen van vrijheidsstrijders, symboliseren vogels onder andere puurheid, schoonheid en vrijheid.

Op 16 september 2023 is het een jaar geleden dat de Koerdisch-Iraanse Jina Mahsa Amini stierf nadat de moraalpolitie van het islamitische regime haar met geweld had opgepakt. De bevolking ging massaal de straat op om in haar naam hun rechten op te eisen. Voor meer dan vijfhonderd van hen betekende dit de dood, tienduizenden anderen zijn sindsdien opgepakt. Als eerbetoon aan iedereen die het afgelopen jaar in Iran voor vrijheid vocht, maakt Tina Farifteh de aangrijpende installatie Vrije Vogels.

Galerie Ecker – Markendaalseweg 18
16 sept – 29 okt ‘23
Ma t/m za: 10.00 – 17.00 uur
Zo: 13.00 – 17.00 uur
Gratis entree

Fototentoonstelling Vrije Vogels
Atelier EXB, BredaPhoto en de Grote Kerk Breda bundelen hun krachten en brengen van 16 september t/m 3 december 14 internationale topfotografen die hun eigen visie op vogels geven samen in fototentoonstelling Vrije Vogels. Vrije Vogels is als een volière van de wereld, van bekende stadsvogels tot de vogels in verre landen. De verschillende perspectieven van de fotografen nodigden de bezoeker uit om de vogels te bewonderen in hun leefomgeving. Soms als snel passerende schaduwen tegen het felle licht van de zon, dan weer oog in oog in close-up. De foto’s tonen de verscheidenheid aan werelden waarin vogels leven en roepen tegelijkertijd vragen op over bedreigingen voor hun leefomgeving, waarvan klimaatverandering de meest alarmerende is. Klik hier voor uitgebreide info.