Kerk Binnenstebuiten – Nieuw schilderingen op bouwschutting van Robin Nas en Mara Piccione

Stichting Grote Kerk Breda in samenwerking met Blind Walls Gallery

Vanaf 31 oktober te zien op de Grote Markt!

De Grote Kerk inspireert. In het project Kerk BinnensteBuiten, een gezamenlijk initiatief van de Stichting Grote Kerk Breda en Blind Walls Gallery, worden verschillende creatieve makers uitgenodigd zich te laten inspireren door het rijke interieur van kerk om nieuw werk te realiseren op de bouwschutting. Kerk BinnensteBuiten maakt een link tussen historisch erfgoed en hedendaagse makers, zet de restauratie van de Grote Kerk in een ander voetlicht en maakt van de bouwschutting een originele en mooie eyecatcher in het centrum van de stad. 

Kerk BinnensteBuiten wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Gemeente Breda, het Ondernemersfonds en BredaMarketing.

Over De Grote Kerk

De Stichting Grote Kerk Breda voert momenteel grootschalige en langdurige restauratie- en renovatiewerkzaamheden uit aan de buitenzijde van de kooromgang van de Grote Kerk. De restauratie van de kooromgang van de kerk is in 2017 begonnen duurt bij elkaar 10 jaar. Gedurende deze lange periode is in verband met deze werkzaamheden aan de kant van de Grote Markt een bouwschutting geplaatst – voor veel ondernemers en voorbijgangers een doorn in het oog. In het project Kerk BinnensteBuiten wordt de bouwschutting een platform voor hedendaagse kunstenaars, die hun indruk van de kerk in beeld vertalen en zo ook de voorbijgangers verleiden om een bezoek aan de kerk te brengen en zelf te gaan kijken.

De bouwschutting wordt voorzien van panelen die zijn geïnspireerd op de gotische ramen van de kooromgang. Voor de schilderingen op deze panelen wordt aan vier hedendaagse kunstenaars, – Robin Nas, Mara Piccione, Monkey Crew Bird en Nina Valkhoff –  die muurschilderingen maken in de openbare ruimte, gevraagd zich voor hun creaties te inspireren op elementen uit het interieur van de Grote Kerk. De kunstenaars zijn vrij om te kiezen uit de vele mooie historische details en verhalen. Naast de gotische panelen met de schilderingen van de kunstenaars, zijn er eveneens panelen met informatie over de restauratie van de Grote Kerk, over het project en over de kunstenaars zelf. Zij zullen in quotes toelichten welke details in de kerk hen het meest geïnspireerd hebben.

Het huidige project Kerk BinnensteBuiten past binnen het nieuwe inhoudelijke en culturele beleid van de Grote Kerk Breda. De Grote Kerk Breda is hét levend icoon van de stad en een dynamisch podium voor cultuur, kunst en kennisoverdracht. Van oudsher is er een natuurlijk verband tussen de Grote Kerk als publieke binnenruimte van de stad en de Grote Markt als de buitenruimte. De Grote Kerk en de Grote Markt vormen samen het kloppend hart van de Breda.   

Over Blind Walls Gallery

Dit project wordt in nauwe samenwerking georganiseerd met Blind Walls Gallery; hét museum op straat. Sinds 2015 werkt Blind Walls Gallery aan een nieuw stadsgezicht van Breda door de grijze en grauwe muren van de stad te hergebruiken als canvas.

Internationale kunstenaars worden uitgenodigd om te werken aan een groeiende collectie muurschilderingen geïnspireerd op het verleden, heden en de toekomst van Breda. Het Stadsarchief van Breda is een van de belangrijkste informatiebronnen, naast de verhalen van de bewoners. De geselecteerde kunstenaars krijgen een uitgebreide briefing toegestuurd en maken op basis daarvan hun eerste ontwerpen. Door de combinatie van hedendaagse kunstenaars, stedenbouwkundig erfgoed en geschiedenis is het initiatief van Blind Walls Gallery zowel uniek als toegankelijk voor de lokale gemeenschappen, bezoekers en kunstliefhebbers. Het bijzondere initiatief werd in 2017 beloond met de Brabantse Erfgoedprijs. Ook voor Blind Walls Gallery is de bouwschutting een ideale plek in het centrum om zich te profileren. Er zijn namelijk niet veel wanden in het centrum van de stad die zich lenen of beschikbaar zijn voor grote muurschilderingen. 

Over de kunstenaars

Kerk BinnensteBuiten trapt af met het werk van de uit Breda afkomstige Zenk One (Robin Nas) en Mara Picciano. Zij zullen hun illustraties ter plekke op de panelen vormgeven, onder het toeziend oog van nieuwsgierige voorbijgangers en geïnteresseerden.

Het werk van Zenk One bestaat uit illustraties, muurschilderingen, schilderijen en grafisch ontwerp. Zijn illustraties zijn herkenbaar aan de vloeiende en ‘realistische’ lijntekeningen met een grafisch tintje, soms gecombineerd met fotorealistische elementen. Op zijn zestiende begon Robin Nas met graffiti spuiten, inmiddels heeft de Bredase ‘Zenk One’ ook vele internationale opdrachten op zijn naam staan.

De zeefdrukken van Mara Piccione – vaak in opdracht van internationale en gerenommeerde bands-  hebben al talloze concertzalen en poppodia bekleed. De krachtige vlakken die worden afgewisseld door gestileerde vormen in fleurige kleuren vormen de basis van Picciones onmiskenbare stijl. Haar werk vormt op die manier een mix tussen grafisch ontwerp en beeldende kunst waarbij ze de grenzen van medium van de zeefdruktechniek tot het uiterste opzoekt.

Noot voor de redactie: Verdere informatie is te verkrijgen via Eva Langerak, projectmedewerker & communicatie

tel: +31 76  5218267 / mail: communicatie@grotekerkbreda.nl

Grote Kerk Breda I Kerkplein 2 I 4811 XT Breda I www.grotekerkbreda.nl

Kerk BinnensteBuiten is tot stand gekomen dankzij de steun van: