Livestream

Nieuwjaarsconcert van zanggezelschap Cappella Pratensis. Live te volgen vanuit de Grote Kerk Breda

Heeft u het nieuwjaarsconcert gemist?

Klik dan op de knop om de opnames van de live stream te bekijken. / Did you miss the New Year’s concert, please click the button to see the recording

In het kader van Winterlicht presenteren de Gemeente Breda, de Stichting Grote Kerk Breda en Cappella Pratensis samen een Live-Stream nieuwjaarsconcert op 1 januari 2021 om 17:00u. Het concert zal worden geopend met een nieuwjaarswens van burgemeester Paul Depla, een welkom van directeur van de Grote Kerk Marieke Wiegel en mooie beelden van Breda. Daarna brengt het internationaal beroemde vocaal ensemble Cappella Pratensis een ode aan de componist Josquin Desprez. Dit alles wordt dus via meerdere camera’s en live gestreamd vanuit de schitterende Grote Kerk Breda. Het concert is wereldwijd gratis bij te wonen.

Ensemble Cappella Pratensis

Het ensemble Cappella Pratensis zingt meerstemmige meesterwerken uit de 15e en 16e eeuw, in het bijzonder uit de Lage Landen. Staand rond een centrale muziekstandaard, zingen ze rechtstreeks uit oude drukken van originele koorboeken. Dit gezelschap is wereldberoemd en heeft fans over de hele wereld. Ze bereiden hun concerten grondig voor, vaak wetenschappelijk onderbouwd. Daarbij werkt Cappella Pratensis nauw samen met de Alamire Foundation, Internationaal centrum voor de studie van Muziek in de Lage Landen (Universiteit van Leuven). In contrast met deze traditionele producties werkt Cappella Pratensis regelmatig samen met verrassende partners zoals dansgezelschappen, jazzmusici en theatermakers. Het ensemble werd in 1987 opgericht en het staat nu onder de artistieke leiding van zanger en dirigent Stratton Bull. Naast reguliere concerten in Nederland en België is Cappella Pratensis te horen op toonaangevende internationale festivals en podia in heel Europa en de Verenigde Staten.

Opening herdenkingsjaar Josquin Desprez

Het onderwerp van het concert is ook bijzonder. Cappella Pratensis opent hiermee namelijk het herdenkingsjaar van de 500ste sterfdag van de Frans-Vlaamse componist Josquin Desprez. Hij is misschien wel de grootste componist van de Renaissance. Hiermee luidt het zanggezelschap het nieuwe jaar in Breda in en brengt het ook een wereldwijde hommage aan de grote meester. Opvallend bijkomend feit is dat deze componist actief was in dezelfde tijd dat de bouw van de Grote Kerk Breda werd afgerond onder Hendrik III. Hij was dus een belangrijke tijdgenoot van de Bredase Nassaus!

Josquin Desprez

Josquin Desprez (1450-1521) was een Henegouwse zanger en componist van de Frans-Vlaamse school van de polyfonie. Hij was bekend als zanger, componist en pedagoog en was vooral werkzaam in Frankrijk en Italië. Kenmerkend voor zijn muziek zijn de grote doorzichtigheid en de hechte structuur waarbij de muziek nauw aansluit bij de tekst. In het chanson was hij in het midden van de 15e eeuw de belangrijkste exponent van deze nieuwe stijl, waarin de technieken van de canon en ook het contrapunt werden toegepast op wereldlijke liederen.

>  Read the English press release

 

 

X