Als monumenten konden praten

Een podium voor Bredase kunstenaars en erfgoed

Erfgoed – hoe oud het ook is – leeft voort

Als we het niet goed conserveren zal het vergaan en als verhalen niet worden verteld, worden ze vergeten. De Grote Kerk Breda – een belangrijk Rijksmonument en een van de vier topmonumenten van Noord-Brabant – geeft Bredase kunstenaars en erfgoed een podium deze zomer.

Van 1 juli t/m 10 september toont de Grote Kerk Breda – zelf ook een belangrijk Rijksmonument en een van de vier topmonumenten van Noord-Brabant – twee projecten van Bredase kunstenaars. Daarnaast wordt een aantal aanvullende activiteiten georganiseerd.

Openingstijden

Ma – Za: 10.00 tot 17.00u
Zo: 13.00 tot 17.00u

Tip: De kerk is soms gesloten i.v.m. evenementen. Check voor een bezoek altijd even onze agenda.

Een bezoek aan de Grote Kerk Breda is gratis – een bijdrage wordt natuurlijk wel altijd erg gewaardeerd.

Levende grafstenen

Masterstudenten van St. Joost brengen met de nieuwste technologie vergeten verhalen opnieuw tot leven. Reis 400 jaar terug in de tijd met Augmented Reality en bekijk de levensverhalen die schuil gaan achter drie van de 16e– en 17e-eeuwse grafstenen in de kerk. Klik hier voor uitgebreide info.

Flora van Breda

Beeldend kunstenaar Mandy den Elzen zet klassieke technieken in om een ode te brengen aan de verscheidenheid aan Bredase wilde plantensoorten. In de Grote Kerk Breda worden de verzamelde, beschreven en gebalsemde planten in een groeiende installatie bij elkaar gebracht en gedurende de tentoonstelling aangevuld met nieuwe vondsten. De planten en hun verhaal worden als het ware een monument, opgedragen aan het belang van groen in een stad. Klik hier voor uitgebreide info.

Speurtocht ridders en dieren

Een apenkop op z’n kop, een leeuw die z’n tong uitsteekt en een ridder met een boom op z’n helm. Dat zijn nog maar een paar van de dieren en ridders die zicht verstoppen in de Grote Kerk Breda. Kom jij ze allemaal zoeken tijdens onze speurtocht? Voor kinderen die wel van een goede uitdaging houden (10+) is er ook een uitgebreide puzzeltocht. Klik hier voor uitgebreide info.

Bach op Zondag

Het thema van deze jaarlijkse orgelconcertserie is deze zomer ‘Bach, Anfang und Ende aller Musik’, een uitspraak die afkomstig is van een andere grote componist voor het orgel, namelijk Max Reger. Reger bewerkte veel werken van Bach in zijn eigen, laat 19e eeuwse stijl. Toch blijven de composities onmiskenbaar herkenbaar van Bach. In Bach op Zondag 2023 worden originele composities van Bach door verschillende internationaal gerenommeerde organisten gecombineerd met bewerkingen van Bachs werken van de hand van Max Reger: begin en einde van alle muziek. Kijk in de agenda voor het programma.

Samenwerkingen

Levende grafstenen is tot stand gekomen in een samenwerking tussen We Are Playgrounds, St. Joost School of Art & Design en de Grote Kerk Breda. Flora van Breda van Mandy den Elzen wordt gepresenteerd op initiatief van Open Monumenten Dagen Breda in samenwerking met de Grote Kerk Breda en wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Breda. Concertserie Bach op Zondag wordt georganiseerd door ArtUnorganized in samenwerking met de Grote Kerk Breda.

Het zomerprogramma Als monumenten konden praten wordt georganiseerd in aanloop naar de Open Monumenten Dagen Breda die op 9 en 10 september plaatsvinden.