Museum of the Moon

11 december 2021 t/m 9 januari 2022

Museum of the Moon

Lockdown | De Grote Kerk Breda is vanwege de aangescherpte Covid-maatregelen vanuit de overheid gesloten.

Iedereen die voor de periode t/m 14 januari 2022 een ticket heeft gekocht mag in de loop van de komende week een e-mail verwachten.

Hopelijk kunnen we je snel weer verwelkomen. Wil je zo goed mogelijk op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen? Volg ons dan op Facebook of Instagram of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dank voor jouw begrip.

De kerk steunen kan natuurlijk ook en wordt heel erg gewaardeerd. Klik hier om Vriend van de Grote Kerk te worden.

De zon op het Middeleeuwse houten paneel dat het hemelgat – het hoogste punt van de kerk – afsluit, krijgt van 11 december 2021 t/m 9 januari 2022 gezelschap van Museum of the Moon.

Museum of the Moon is een kunstwerk van de Engelse kunstenaar Luke Jerram. Deze maan, met een doorsnede van 7 meter, bestaat uit zeer gedetailleerde hoge resolutie beelden van het maanoppervlak die door NASA zijn gemaakt. Op een schaal van 1:500.000 zie je elk detail van de oppervlakte van de maan op de – van binnenuit verlichte – sferische sculptuur. De installatie Museum of the Moon is een combinatie van beeld, licht en geluid. Dan Jones, die verschillende awards heeft ontvangen zoals de BAFTA en de Ivor Novello Award, tekende voor de bijbehorende soundscape.

Openingstijden

ma-za 10.00 – 17.00 uur: gratis toegang

zo 13.00 – 17.00 uur: gratis toegang

Kijk voor de actuele informatie in de agenda

Een bijzondere beleving

Museum of the Moon is een bijzondere beleving voor iedereen, van jong tot oud. De Grote Kerk Breda biedt niet alleen de ervaring van het kunstwerk Museum of the Moon, maar organiseert ook een divers programma dat specifiek rondom het thema ontwikkeld is.

Denk aan een unieke uitvoering van de Canto Ostinato, zondagochtend-yogasessies onder de maan en een aantal kindermiddagen, waarin kinderen een raket of planetarium leren maken. Daarnaast zijn er lezingen van onder andere Govert Schilling, de bekende freelance wetenschapsjournalist en publicist op het gebied van sterrenkunde en ruimteonderzoeken, en Marjolijn van Heemstra, schrijfster van ‘In lichtjaren heeft niemand haast’, het nieuwe non-fictieboek over haar zoektocht naar meer ruimte in ons leven dat dit voorjaar verschenen is.

Filmhuis Breda biedt in dezelfde periode een speciaal over dit thema samengesteld filmprogramma aan.

Je vindt een compleet overzicht van het programma via onderstaande button:

Credit foto: Museum of the Moon by Luke Jerram. Grote Kerk Breda. Foto (c) Fred Ernst

Haal meer uit Breda

De stad Breda heeft véél meer te bieden dan alleen Museum of the Moon in de Grote Kerk. Maak van jouw bezoek aan de kerk een complete dag of zelfs een weekendje weg en combineer de kerk met een bezoek aan onze historische binnenstad. Struin door de gezellige winkelstraten, maak een wandeling, geniet van de Bredase horeca of boek een arrangement bij één van de deelnemende hotels.

Uitgebreide info over de bereikbaarheid en toegankelijkheid van Breda vind je hier.

Credit foto: Breda Marketing

Museum of the Moon en de Grote Kerk Breda

Vanuit een historisch perspectief past Museum of the Moon perfect binnen de gotische monumentale bouwstijl van de Grote Kerk Breda. Museum of the Moon wordt geïnstalleerd onder het ‘hemelgat’ in het vieringgewelf onder het hoogste punt van de kerk, dat afgesloten is met een Middeleeuws houten paneel waarop de zon is afgebeeld.

De voor Breda belangrijke familie Van Polanen had in hun familiewapen drie wassende manen. Deze familie heeft het kasteel van Breda laten bouwen en is ook belangrijk geweest voor de financiering van de bouw van de Grote Kerk Breda. Dankzij het kapitaal van de Van Polanens en later de Nassaus kon de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk in de 15de eeuw worden uitgebouwd in de prachtige stijl van de Brabantse gotiek.

De hoge en lichte architectuur van de kerk, die zo karakteristiek is voor de gotiek, was een poging van de mens om richting de hemel te reiken. De fascinatie voor het ‘hogere’, de hemel boven ons, is van alle tijden. Pas in de 20ste eeuw is de mens erin geslaagd om werkelijk op de maan te landen. Met de geavanceerde beeldtechnieken die in de 21ste eeuw steeds verder ontwikkeld zijn, beschikken we nu over kwalitatief hoogwaardig beeldmateriaal van de maan, dat gebruikt kon worden voor het creëren van Museum of the Moon.

Credit foto (ook in header): Museum of the Moon by Luke Jerram. Grote Kerk Breda. Foto (c) Ilona Schong

Podcast en video’s

Tijdens jouw bezoek aan de kerk kan je, naast jouw bezoek aan Museum of the Moon, een film en presentatie van Sterrenwacht Tivoli over de eerste landing op de maan bekijken, is er een podcast die speciaal voor deze gelegenheid geschreven en ingesproken is door spoken word artists Tommy Ventevogel en Danique Carmen Kivit die je op jouw eigen telefoon kunt beluisteren (tip: neem oortjes of een koptelefoon mee) en daarnaast vertelt Luke Jerram, de kunstenaar die Museum of the Moon ontworpen heeft, over zijn inspiratie voor het kunstwerk in een korte film die ook kosteloos te bekijken is via jouw eigen telefoon.

Credit foto: Museum of the Moon by Luke Jerram. Grote Kerk Breda. Foto (c) Fred Ernst

Stichting Grote Kerk Breda werkt voor Museum of the Moon samen met Luke Jerram Ltd, KNVWS West-Brabant, Sterrenwacht Tivoli en Filmhuis Breda. Het Moon-stadsprogramma en de communicatie is gerealiseerd in samenwerking met Breda Marketing en Stichting Ondernemersfonds Breda. Museum of the Moon in de Grote Kerk Breda is gerealiseerd met steun van Gemeente Breda en Zeiss B.V.

Credit foto: Luke Jerram and Museum of the Moon

X