Museum of the Moon

11 december 2021 t/m 9 januari 2022

Museum of the Moon

De zon op het Middeleeuwse houten paneel dat het hemelgat – het hoogste punt van de kerk – afsluit, krijgt van 11 december 2021 t/m 9 januari 2022 gezelschap van Museum of the Moon.

Museum of the Moon is een kunstwerk van de Engelse kunstenaar Luke Jerram. Deze maan, met een doorsnede van 7 meter, bestaat uit zeer gedetailleerde hoge resolutie beelden van het maanoppervlak die door NASA zijn gemaakt. Op een schaal van 1:500.000 zie je elk detail van de oppervlakte van de maan op de – van binnenuit verlichte – sferische sculptuur. De installatie Museum of the Moon is een combinatie van beeld, licht en geluid. Dan Jones, die verschillende awards heeft ontvangen zoals de BAFTA en de Ivor Novello Award, tekende voor de bijbehorende soundscape.

Openingstijden

ma-za 10.00 – 17.00 uur: gratis toegang

zo 13.00 – 17.00 uur: gratis toegang

Kijk voor de actuele informatie in de agenda

Een bijzondere beleving

Museum of the Moon is een bijzondere beleving voor iedereen, van jong tot oud. De Grote Kerk Breda biedt niet alleen de ervaring van het kunstwerk Museum of the Moon, maar organiseert ook een divers programma dat specifiek rondom het thema ontwikkeld is.

Denk aan een unieke uitvoering van de Canto Ostinato, zondagochtend-yogasessies onder de maan en een aantal kindermiddagen, waarin kinderen een raket of planetarium leren maken. Daarnaast zijn er lezingen van onder andere Govert Schilling, de bekende freelance wetenschapsjournalist en publicist op het gebied van sterrenkunde en ruimteonderzoeken, en Marjolijn van Heemstra, schrijfster van ‘In lichtjaren heeft niemand haast’, het nieuwe non-fictieboek over haar zoektocht naar meer ruimte in ons leven dat dit voorjaar verschenen is.

Filmhuis Breda biedt in dezelfde periode een speciaal over dit thema samengesteld filmprogramma aan.

Je vindt een compleet overzicht van het programma via onderstaande button:

Credit foto: Museum of the Moon by Luke Jerram. Cork Midsummer Festival, UK, 2017

Beleef Breda en combineer jouw bezoek

De stad Breda heeft véél meer te bieden dan alleen Museum of the Moon in de Grote Kerk. Maak van jouw bezoek aan de kerk een complete dag of zelfs een weekendje weg en combineer de kerk met een bezoek aan onze historische binnenstad. Struin door de gezellige winkelstraten, maak een wandeling, geniet van de Bredase horeca of boek een arrangement bij één van de deelnemende hotels.

Uitgebreide info over de bereikbaarheid en toegankelijkheid van Breda vind je hier.

Credit foto (ook in header): Museum of the Moon by Luke Jerram. Ely Cathedral, UK, 2019. Photo (c) James Billings

Museum of the Moon en de Grote Kerk Breda

Vanuit een historisch perspectief past Museum of the Moon perfect binnen de gotische monumentale bouwstijl van de Grote Kerk Breda. Museum of the Moon wordt geïnstalleerd onder het ‘hemelgat’ in het vieringgewelf onder het hoogste punt van de kerk, dat afgesloten is met een Middeleeuws houten paneel waarop de zon is afgebeeld.

De voor Breda belangrijke familie Van Polanen had in hun familiewapen drie wassende manen. Deze familie heeft het kasteel van Breda laten bouwen en is ook belangrijk geweest voor de financiering van de bouw van de Grote Kerk Breda. Dankzij het kapitaal van de Van Polanens en later de Nassaus kon de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk in de 15de eeuw worden uitgebouwd in de prachtige stijl van de Brabantse gotiek.

De hoge en lichte architectuur van de kerk, die zo karakteristiek is voor de gotiek, was een poging van de mens om richting de hemel te reiken. De fascinatie voor het ‘hogere’, de hemel boven ons, is van alle tijden. Pas in de 20ste eeuw is de mens erin geslaagd om werkelijk op de maan te landen. Met de geavanceerde beeldtechnieken die in de 21ste eeuw steeds verder ontwikkeld zijn, beschikken we nu over kwalitatief hoogwaardig beeldmateriaal van de maan, dat gebruikt kon worden voor het creëren van Museum of the Moon.

Credit foto (ook in header): Museum of the Moon by Luke Jerram. Ely Cathedral, UK, 2019. Photo (c) James Billings

De Stichting Grote Kerk Breda werkt voor Museum of the Moon samen met:

  • Luke Jerram Ltd is het bureau dat de kunstenaar vertegenwoordigt en dat de tour van Museum of the Moon coördineert. De Engelse kunstenaar Luke Jerram is een multidisciplinaire kunstenaar. Hij maakt beelden en installaties en realiseert ‘live art’ projecten. Hij woont en werkt in Engeland en is als kunstenaar al meer dan 22 jaar internationaal actief. Geïnspireerd door het grote verschil tussen hoog- en laagwater in zijn woonplaats Bristol begon Jerram zijn onderzoek naar de maan en de invloed van de maan op het tij. Dit leidde tot het kunstwerk TIJ. In 2019 is Luke Jerram benoemd tot Fellow of the Royal Astronomical Society.
  • KNVWS West-Brabant. De vereniging voor weer– en sterrenkunde KNVWS West-Brabant is er voor iedereen die belangstelling heeft voor meteorologie en astronomie.
  • Sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch is gevestigd in het voormalige Jezuïetenklooster tegenover de Basiliek van Oudenbosch op de plaats waar ooit de allereerste Volkssterrenwacht van Nederland is ontstaan, genaamd Simon Stevin. Sterrenwacht Tivoli is een authentieke volkssterrenwacht, waarbij de nadruk wordt gelegd op educatie en kennisoverdracht.
  • Filmhuis Breda is een culturele ontmoetingsplek in het centrum van de stad, met arthouse film als motor. Zij organiseren in het kader van Museum of the Moon een filmprogramma rondom de maan.

Credit foto: Museum of the Moon by Luke Jerram

Stichting Grote Kerk Breda werkt voor Museum of the Moon samen met Luke Jerram Ltd, KNVWS West-Brabant, Sterrenwacht Tivoli en Filmhuis Breda. Het Moon-stadsprogramma en de communicatie is gerealiseerd in samenwerking met Breda Marketing en Stichting Ondernemersfonds. Museum of the Moon in de Grote Kerk Breda is gerealiseerd met steun van Gemeente Breda en Zeiss B.V.

Credit foto: Luke Jerram and Museum of the Moon

X