Het orgel
is in ademnood

Steun de restauratie van het Hillen orgel

Steun het Hillen orgel

Het Hillen orgel in de Grote Kerk Breda is in een slechte conditie en dreigt onbespeelbaar te raken als het niet op korte termijn gerestaureerd wordt.

‘The Blue Beauty’, zoals de Slowaakse toporganist Zuzana Ferjenčiková het Hillen orgel noemt, verliest lucht die nodig is om de orgelpijpen aan te blazen. Ook is het orgel te hoog gestemd om samen te kunnen spelen met andere instrumenten.

Doneer nu

Om het Hillenorgel te restaureren is in totaal 1,2 miljoen euro nodig. Door steun van diverse fondsen en particuliere donateurs hebben we een groot deel van dat bedrag al zekergesteld.

Maar we zijn er nog lang niet: jij kunt ons helpen de laatste 2,5 ton die we nodig hebben om de restauratie te financieren bij elkaar te krijgen. Doneer nu.

Eigentijds gebruik

Het historische klankkapitaal van het Hillenorgel moet voor de toekomst behouden blijven. Daarnaast hebben we de ambitie om een tweede digitale speeltafel toe te voegen zodat het publiek de organist ziet spelen en het instrument nog beter voor cross-over programmering en samenspel ingezet kan worden. Een mooi voorbeeld hiervan is de Canto Ostinato Immersive, uitgevoerd door Aart Bergwerff en Wishful Singing.

Een rijke geschiedenis

Het Hillen orgel is een ware groeibriljant. Het werd in 1969 in de huidige vorm voltooid door orgelmakerij D.A. Flentrop. De wijze waarop de meest recente toevoeging aan het orgel is uitgevoerd is kenmerkend voor het werk van deze orgelmakerij in de jaren ’60, waardoor het instrument een unieke plaats inneemt in de periode van Wederopbouw. Daarnaast dateert een deel van het orgel al uit het begin van de 16e eeuw. De Nassaus, voorvaderen van onze Koninklijke familie waaronder Hendrik III van Nassau en René de Chalon, hebben nog geluisterd naar de klanken van dit orgel.

Steun de restauratie, doneer nu!

Jouw bijdrage is van onschatbare waarde voor de restauratie van het Hillen orgel in de Grote Kerk Breda.

Klik hier om eenmalig een zelfgekozen bedrag te doneren.

 

Mede mogelijk gemaakt

De restauratie van het Hillen orgel in de Grote Kerk Breda wordt mede mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Provincie Noord-Brabant, particuliere donateurs en de Protestantse Gemeente Breda.

Foto’s orgel: Jan Korebrits.