Persbericht BredaPhoto

BredaPhoto en de Grote Kerk Breda presenteren: Space to Breathe door Newsha Tavakolian

BredaPhoto presenteert in samenwerking met De Grote Kerk Breda met trots de tentoonstelling Space to Breathe, samengesteld door Magnum-fotograaf Newsha Tavakolian (1981, Teheran, Iran). In een indrukwekkende carrière van meer dan 25 jaar heeft Tavakolian een breed scala aan sociale en politieke verhalen over de hele wereld behandeld. In het afgelopen decennium is haar focus verschoven naar een meer conceptueel-creatieve praktijk. Met deze tentoonstelling gaat ze de dialoog aan met 16 fotografen die in haar vroege carrière een belangrijke rol hebben gespeeld, haar hebben geïnspireerd of haar werk in een ander perspectief hebben geplaatst.

De rode draad van de tentoonstelling vind je terug in de verschillende series die Tavakolian sinds 2010 maakt, zoals Listen, Look en Blank Pages of an Iranian Photo album. Het gaat over de dialoog met fotografen die, net als Tavakolian, documentairefotografie met zelfreflectie benaderen. Sommige fotografen beschouwen hun camera als een wapen waarmee ze kunnen reageren op politieke fenomenen. Maar de fotografen die in deze tentoonstelling te zien zijn, kiezen ervoor hun lens te gebruiken als middel om persoonlijke verhalen te delen. Deze fotografen vertegenwoordigen mensen die zijn geraakt door een trauma, of gaan ze moedig in op een introspectief onderzoek naar persoonlijke omstandigheden. Wat al deze projecten gemeen hebben, is een gevoel van intimiteit waarmee zij de kijkers willen betrekken bij individuele en collectieve kwetsbaarheid.

Space to Breathe gaat over het creëren van ruimte waar mensen hun verhalen kunnen vertellen, luisteren, reflecteren en verwerken.

Deelnemende fotografen Space to Breathe:

Abbas Attar / Aishwarya Arumbakkam / Gabriella N. Báez / Ghazaleh Rezaei / Hedieh Ahmadi / Khalik Allah / Merri Mkrtchian / Newsha Tavakolian / Nooshin Shafiee / Parastoo Ebneali / Pouya Parsamagham / Ranita Roy / Saba Alizadeh / Siavash Eydani / /Tim Hetherington / Uma Bista / Yael Martínez

Over BredaPhoto

De 10e editie van het festival met de titel Theatre of Dreams toont meer dan 60 fotografen en kunstenaars uit 28 verschillende landen. Deze makers, zowel gevestigde namen als jonge talenten, zijn zeven weken lang op zo’n 15 bijzondere binnen- en buitenlocaties verspreid door de stad Breda te zien. De titel Theatre of Dreams verwijst naar de thematiek: deze editie gaat over hoop en verandering en presenteert voorstellen voor een nieuwe kijk op de wereld. Het festival toont geëngageerd werk, uiteenlopend van interdisciplinaire installaties en videokunst tot vintage prints uit bijzondere archieven en documentairefotografie, waarmee de curatoren hopen de bezoekers te inspireren en aan het denken te zetten.

Internationaal team

Theatre of Dreams is samengesteld door een nieuw team van internationale curatoren. Onder leiding van directeur Fleur van Muiswinkel voegen Denise Camargo uit Brazilië, Tanvi Mishra uit India en Mohamed Somji, geboren in Tanzania maar wonend en werkend in de Emiraten, zich bij Reinout van den Bergh, curator van BredaPhoto sinds 2006. In de Grote Kerk gelegen in het hart van Breda maakt gastcurator en Magnum fotograaf Newsha Tavakolian de persoonlijke tentoonstelling Space to Breathe waarin ze de dialoog aangaat met 16 fotografen die in haar vroege carrière een belangrijke rol hebben gespeeld, haar hebben geïnspireerd of haar werk in een ander perspectief hebben geplaatst. Tavakolian wordt hierbij geassisteerd door Eva Langerak (assistent-curator Grote Kerk Breda) en Sara Kazemimanesh (freelance schrijver, curator en filmmaker).

Tickets

Met een Passe-Partout kun je zeven weken lang van BredaPhoto genieten wanneer het jou uitkomt. Koop nu jouw Passe-Partout met Early Bird korting voor maar €25 (normale prijs €45).

Dagtickets zijn alleen geldig op de gekozen datum.

De verschillende dagtickets zijn:

  • Space to Breathe toegangsticket – €12.50

BredaPhoto festival

  • Dagticket – €19.50
  • Kinderen t/m 12 jaar – gratis toegang
  • Jongeren 13 t/m 18 – €11.00
  • CJP* – €10.00
  • Studenten* – €11.00
  • Vriendenloterij* – €14.50
  • Breda pas* – gratis toegang

* Alleen geldig op vertoon van je kortingskaart.

BredaPhoto Magazine

Koop online alvast je BredaPhoto Magazine voor maar 1,50 euro. Honderd pagina’s met achtergrondinformatie over de deelnemende fotografen en handige plattegrond van alle festival locaties. Op vertoon van je betalingsbewijs af te halen bij een van de drie infopunten.

Voor meer informatie over BredaPhoto zie: https://bredaphoto.nl/nl/. Voor aanmelding voor de perspreview op 7 september, interview verzoeken en extra beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Astrid Hulsmann, Marketing & Communicatie Manager BredaPhoto, via Astrid@Bredaphoto.nl of 06 48114838.

Foto: Newsha Tavakolian. “Imaginary CD cover for Sahar”. Caspian Sea, Mahmoudabad, Iran. Uit de serie Listen, 2011. Met dank aan de kunstenaar en Magnum Photos.