Vandaag open tot 17 uur
Momenteel gesloten
Tickets

Brabant was in de middeleeuwen een welvarend land. Noord-Brabant bezit nog altijd vier TopMonumenten uit die tijd: de mooiste kathedraal van Nederland, een middeleeuws stadspaleis, een adellijk kasteel en een kerk met een koninklijke historie.

 

Duik in de geschiedenis van Noord-Brabant en steun de TopMonumenten die je eeuwen terugvoeren naar een rijke historie vol prachtige verhalen. Op deze manier behouden we het rijke verleden van Brabant en blijven de legendes en verhalen van generatie op generatie voortleven.

Markiezenhof

Markiezenhof

Dit rijksmonument is het oudste stadspaleis van Nederland en is gebouwd in laat-gotische stijl in 1485. Het Markiezenhof is een van de mooiste stadspaleizen van West-Europa. Rond 1500 liet de heer van Bergen op Zoom, Jan van Glymes II, een paleis bouwen om zijn belangrijke gasten te ontvangen. In 1533 kreeg hij de titel van markies, waardoor het paleis bekend werd als het Markiezenhof. Door de eeuwen heen heeft het Markiezenhof verschillende functies gehad – het was o.a. een woning, bestuurscentrum en kazerne – die elk hun sporen hebben achtergelaten. Tegenwoordig is het stadspaleis een museum met bijzondere collecties waarin verhalen en geheimen centraal staan. Als bezoeker proef je hier nog echt de grandeur van de Renaissance.

Sint Jan

Sint Jan

De Sint Jan is de grootste kathedraal van ons land, versierd met prachtige glas-in-lood ramen en meer dan 600 beelden. De geschiedenis van de Sint-Jan brengt je terug naar 1370. Vanaf de bouw omstreeks 1220 zijn er dagelijks religieuze vieringen. Het Mariabeeld ‘De Zoete Moeder’ trekt al eeuwenlang pelgrims. Zoals bij iedere kathedraal is er steeds gebouwd en uitgebreid. Toen in 1629 Den Bosch in handen kwam van de Nederlandse Republiek werd de Sint-Jan protestants. In 1810 gaf Napoleon de kerk terug aan de katholieken en benoemde er een bisschop. De Sint-Jan werd een kathedraal en kreeg met restauraties zijn oude pracht terug. Ook in de eeuwen daarna is er veel gerestaureerd om ervoor te zorgen dat de kathedraal in al zijn pracht wordt bewaard voor toekomstige generaties.

Kasteel Heeswijk

Kasteel Heeswijk

Hét kasteel van Brabant waar bijna duizend jaar geschiedenis tot leven komt. Een parel van een kasteel, omgeven door prachtige domeinen rondom het beekdal van de Aa, vlakbij Den Bosch. Het oudste TopMonument van Brabant is gebouwd rond 1080 als verdedigingstoren. Elke eeuw werd het verder uitgebreid en kreeg het torens, kasteelmuren, kelders, zalen en bijgebouwen. Het kasteel was getuige van vele gevechten, waaronder zijn rol als hoofdkwartier van de Franse Koning tijdens de poging Nederland te veroveren in 1672, waarna het in verval raakte. Restauratie door baron Van den Bogaerde van Terbrugge in 1835 bracht het kasteel terug tot zijn grootsheid met een rijke verzameling kunst en antiek. Na de laatste barones opende het kasteel in 2005 als museum. Binnen wacht een bijzondere wereld op je met de ene kasteelkamer nog indrukwekkender dan de andere. De zalen, gangen, kamers, kelders en torens nodigen uit voor een betoverende ontdekkingsreis door de rijke geschiedenis.

Grote Kerk Breda en toren

Grote Kerk Breda

De trots van Breda met een majestueuze toren die bijna honderd meter boven het stadscentrum uitsteekt. Een van de meest bijzondere kerken van Nederland met een bewogen geschiedenis die 750 jaar teruggaat in de tijd en een directe lijn naar ons koningshuis heeft. De Nassaus, voorvaderen van ons Koninklijk Huis, gaven de 15e-eeuwse kerk haar grandeur. Zij waren de vernieuwers van hun tijd, de Grote Kerk Breda trekt die lijn door met haar eigentijdse programmering. Het monument is belangrijk voor de geschiedenis, maar ook voor iedereen die op zoek is naar een moment van inspiratie. Zo is de Grote Kerk Breda een plek waar verschillende generaties samenkomen. Dit rijksmonument heeft een unieke collectie met bijvoorbeeld grafmonumenten van de Nassaus, gewelfschilderingen gemaakt door Tommaso di Vincidor, verschillende muurschilderingen en een drieluik van Van Scorel.