
Zonder titel (Anatomische les 2) 2006. Detail. Foto: Guido Geelen
Van 19 april t/m 31 augustus vindt TRANS-FORM plaats. Een solopresentatie met werk van Guido Geelen waarin de dynamiek van voortdurende verandering centraal staat.
De elf werken van Guido Geelen in de tentoonstelling reageren op de monumentale ruimte van de kerk en gaan de dialoog aan met de vele transformaties die deze heeft doorgemaakt.
Na afloop van TRANS-FORM laat Geelen zelf ook een permanente verandering achter. Hij is verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe kunstwerk dat begin 2026 wordt gerealiseerd aan de buitengevel van de Grote Kerk Breda.

Zonder titel (Serie kerk kandelaars) 2025. Foto: Guido Geelen
De menselijke hand
Speciaal voor de tentoonstelling TRANS-FORM maakte Guido Geelen een serie kandelaars. De gaten en inkepingen aan de zijkanten van de kandelaars laten zien hoe Geelen elke kandelaar met zijn eigen handen heeft vormgegeven. De beginvorm van elke kandelaar is hetzelfde: een rechthoekig brood klei van 10 kilo, de verpakkingsvorm waarin je klei koopt. Van daaruit begint Guido met het modelleren van de klei totdat er, door herhaling van vastpakken en knijpen op verschillende plaatsen, een langwerpige ronde vorm ontstaat.
kooromgang
Deze benadering komt overeen met de manier waarop Geelen zijn ontwerp voor de buitenzijde van de kooromgang heeft vormgegeven. Aan de basis van zijn ontwerp staat ‘de menselijke hand’, een verwijzing naar de scheppende kracht maar vooral naar de handen van de kunstenaars en ambachtslieden die al eeuwenlang de wereld om ons heen vormgeven. Waar 500 jaar geleden in de Renaissance kunstenaars voor het eerst begonnen met het signeren van hun werk, zet Geelen in 2026 een aantal lege vlakken aan de oostzijde van de buitengevel van de Grote Kerk Breda naar zijn hand.

Zonder titel (Hein - vlinderpopulatie Afrika), 2011. Foto: Guido Geelen
Ook presenteert Geelen Zonder titel (Hein – Vlinderpopulatie Afrika). Door vlinders rondom mensfiguren te plaatsen, vestigt hij de aandacht op de bijzondere levenscyclus van het insect. Waar de bloemen in de andere sculpturen in de Grote Kerk Breda langzaam verwelken, maken de vlinders haast een tegengestelde metamorfose door. Ze beginnen als rups en ontpoppen zich uiteindelijk tot een fladderende kleurenpracht.
Zonder titel (Hein – Vlinderpopulatie Afrika) maakt onderdeel uit van een serie van zes figuren in vitrines. Elk afzonderlijk figuur representeert de vlinderpopulatie van een continent. De zes vitrines samen vormen de wereld.
Ook al werk ik met klei als basis voor mijn beeldhouwwerk, ik ben helemaal niet zo keramiekerig! Het gaat me om heel andere lagen van betekenissen. Guido Geelenin gesprek met Antje von Graevenitz, 1990

Zonder titel (blokkenbeeld 01), 2015. Foto: Guido Geelen
NIEUWE PERSPECTIEVEN
In 2024 is de Grote Kerk Breda gestart met de serie Nieuwe perspectieven, een jaarlijkse solopresentatie van een hedendaagse kunstenaar die met diens werk een dialoog aangaat met de gelaagde verhalen van de kerk. Maria Roosen beet het spits af met RE-BELLE.
TRANS-FORM met werk van Guido Geelen is de tweede presentatie in deze reeks en is tevens de introductie van de kunstenaar die uitgenodigd is een nieuw werk te ontwerpen voor de buitengevel van de Grote Kerk Breda. Een impressie van dit werk, dat begin 2026 wordt gerealiseerd, wordt getoond tijdens TRANS-FORM.
TRANS-FORM
Het woord 'trans' in de titel verwijst naar transitie, de overgang naar gene zijde, en het transhistorische perspectief - vanuit het nu kijken naar het verleden. Dit sluit aan bij de ontwikkeling van de Grote Kerk Breda, die door de eeuwen heen steeds meebeweegt met de veranderingen van haar tijd. Zo is de kerk meerdere malen uitgebreid en heeft ze door de eeuwen heen verschillende restauraties doorgemaakt. Ze transformeerde van een katholieke kerk met een rijk gedecoreerd interieur naar een protestants gebedshuis met een sober wit interieur. Een witte kalklaag heeft honderden jaren de middeleeuwse muurschilderingen verborgen. Nu zijn deze schilderingen weer te zien. Tegenwoordig is de Grote Kerk Breda een huis van verhalen en een plek van verbinding, verbeelding en vernieuwing voor iedereen.
OVER DE KUNSTENAAR

Guido Geelen aan het werk in zijn atelier. Foto: Geert Heijne
Guido Geelen
Guido Geelen is in 1961 geboren in Thorn, Limburg. Hij volgde de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en woont en werkt sinds 1997 aan de rand van deze stad. Het werk van Guido Geelen is gedurfd, energiek en dubbelzinnig. Geelen heeft een onorthodoxe kijk op het gebruik van materialen als klei, brons, ijzer en aluminium en zijn ruimtelijke werken blijven verrassen en verleiden.
Zo werkt Geelen al vanaf de jaren tachtig met keramiek: voorwerpen gemaakt van gebakken klei. In die tijd wordt keramiek vooral geassocieerd met gebruiks- en siervoorwerpen zoals vazen of schalen. Het wordt meer gezien als een traditioneel ambacht dan als een vernieuwend materiaal voor autonome kunst. Geelen doorbreekt deze vooroordelen en verheft klei tot een belangrijk en gewaardeerd materiaal in de beeldende kunst.
Het werk van Guido Geelen is aangekocht door gerenommeerde musea als Kröller-Müller Museum in Otterlo, De Pont in Tilburg en Stedelijk Museum Amsterdam. Tijdens TRANS-FORM in de Grote Kerk Breda is t/m 4 mei ook werk van Geelen te zien bij Bonnefanten in Maastricht en Buitenplaats Kasteel Wijlre.
ONTDEK AMBACHTELIJK BREDA
Met het kunstwerk dat Guido Geelen ontwerpt voor de buitengevel van de kerk, sluit hij zich aan bij een lange lijn van kunstenaars en ambachtslieden die werk hebben toegevoegd aan de Grote Kerk Breda. Combineer een bezoek aan TRANS-FORM met de wandeling ‘Ontdek Ambachtelijk Breda’ en maak kennis met oude en nieuwe ambachten en hun makers.
Laat je voor of na jouw bezoek aan de Grote Kerk Breda verrassen door al het overige dat de stad je te bieden heeft en voel je welkom in het gastvrije Breda. Meer info, inclusief informatie over overnachten, vind je hier.
Route en parkeren
Kom je met de trein? De Grote Kerk Breda bevindt zich op 10 minuten loopafstand vanaf station Breda. Ook met de bus is de kerk goed bereikbaar, vanaf de bushaltes Karnemelkstraat of Oude Vest loop je in enkele minuten naar ons toe.
Kom je met de fiets of brommer? Parkeer dan in één van de gratis fietsenstallingen. Verkeerd gestalde fietsen worden regelmatig geruimd door de gemeente.
Kom je met de auto? Parkeergarages De Prins en De Barones liggen het dichtst bij de Grote Kerk Breda. Klik hier voor algemene informatie over parkeren in Breda.