Word Vriend van de
Grote Kerk Breda

Geef toekomst

De toekomst van de kerk was niet altijd even zeker. Momenteel werken we aan de restauratie van de kooromgang van de Grote Kerk. Een restauratie die maar liefst 10 jaar duurt. Ook onderhoud is een continu aandachtspunt. Daarnaast verandert de invulling van het gebouw van een religieuze naar een maatschappelijke en culturele.
De Grote Kerk Breda wordt inmiddels – mede door de steun van haar Vrienden – gerestaureerd en biedt een divers en eigentijds programma dat de verhalen van en over de Grote Kerk Breda ontsluit en tegelijkertijd aansluit bij de actualiteit. Zo behouden we dit prachtige rijksmonument en laten we de stenen klinken voor de stad en haar inwoners.

Daar kunnen we jullie hulp goed bij gebruiken. Onze Vrienden zijn onmisbaar voor ons, nu en in de toekomst.

Word Vriend en draag een
steentje bij aan de toekomst

Dit hebben we al gerealiseerd dankzij onze Vrienden

De Grote Kerk Breda is hét icoon van de stad, waar iedereen trots op is. Het is een belangrijk rijksmonument, een Brabants topmonument en boven alles een plek van verbinding en verwondering in het hart van de stad. Jouw steun is nodig om de kerk in al haar pracht te behouden.

Restauratie van de kooromgang

Tijdens de huidige restauratie worden o.a. de ornamenten van de kooromgang hersteld. De Grote Kerk Breda is grotendeels gebouwd in de kenmerkende Brabantse gotiek stijl, een bouwstijl die eind 15e eeuw overgaat in de Renaissance – architectuur die we ook terugzien in de kerk. Deze kanthogel (links) is daar een voorbeeld van: Brabantse gotiek, gecombineerd met een gespierde centaur in Renaissancestijl.

Een duurzaam en innovatief traject

De natuursteen die toegepast wordt kan honderden jaren meegaan en wordt bewerkt d.m.v. de nieuwste technologie. Versleten stenen die tijdens de restauratie worden vervangen, worden eerst met klei gereconstrueerd in hun oorspronkelijke vorm om 3D gefotografeerd te worden. Vervolgens freest een robot de basisvorm uit – tot de laatste details. Die laatste details blijven namelijk mensenwerk.

Beeldhouwen blijft ambacht

Nadat de steen door de freesmachine de juiste vorm heeft gekregen, worden de laatste details zorgvuldig met de hand aangebracht door een beeldhouwer. Het ornament krijgt dan zijn zogeheten ‘historisch slag’, waardoor het zijn karakter krijgt. Dit proces wordt nauwgezet gemonitord door onze restauratiearchitect BBM en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed.

Check, check, dubbelcheck

De gerestaureerde stenen worden rechtstreeks vanuit de steenhouwerij in hun originele positie teruggeplaatst in de kooromgang. Voordat elke fase van de restauratie afgerond kan worden – de huidige restauratie t/m 2027 heeft 10 fasen – wordt een controle uitgevoerd door de restauratiearchitect, de aannemer en alle overige belanghebbenden die bij de restauratie betrokken zijn.

Vriendschap komt van twee kanten:

  • Als Vriend van de Grote Kerk Breda krijg je de vriendenpas en een draagspeldje thuisgestuurd.
  • Op vertoon van de vriendenpas krijg je korting op geselecteerde producten en evenementen.
  • Je ontvangt maandelijks onze digitale nieuwsbrief.
  • We vieren onze vriendschap elk jaar samen met jou tijdens onze vriendenmiddag.

Onze vriendschappen

Vriend

Draag jouw steentje bij en bouw
mee aan de toekomst van de Grote Kerk.

Vanaf € 25,- / jaar

Geef vriendschap cadeau

Het meest toepasselijke cadeau voor belangrijke mensen en momenten in jouw leven.

€ 25,- / jaar

Gilde

Vrienden en bedrijven met hart voor de Grote Kerk Breda netwerken bij het Gilde.

€ 250,- / jaar

Eenmalige gift

De kerk is erg dankbaar voor alle giften, structureel of incidenteel. Via onderstaande button is het mogelijk om eenmalig een zelfgekozen bedrag te doneren.

Fijn om te weten:

  • De overheid heeft een speciale subsidieregeling: voor elke euro die jij doneert als vriend, draagt de overheid 2 euro extra bij. Jouw gift wordt dus automatisch verdrievoudigd.
  • De Belastingdienst betaalt graag mee aan jouw steun. Als jij jouw gift aan de Grote Kerk Breda voor minimaal vijf jaar vastlegt als periodieke schenking, kun je deze zonder drempel aftrekken van de belasting. We vertellen je er graag meer over, je kunt hiervoor contact met ons opnemen via secretariaat@grotekerkbreda.nl
  • Via jouw testament kan je jouw liefde voor de Grote Kerk Breda op een heel bijzondere manier doorgeven. Je kunt de kerk begunstigen met een erfstelling of legaat. Omdat de kerk een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) is, is deze donatie vrijgesteld van erfbelasting. Je weet daardoor zeker dat 100% van het bedrag ingezet wordt voor het behoud van de kerk.

Waarom zij de Grote Kerk Breda steunen

Geert

Ik heb alle vier m’n kleinkinderen een vriendschap met de Grote Kerk Breda cadeau gegeven om hun betrokkenheid bij de kerk te vergroten en ook via mijn kleinkinderen bij te dragen aan de toekomst van de kerk. Ik hoop dat ze later, als ze oud genoeg zijn, het stokje zelf overnemen als Vriend van de kerk.’

Vivian

‘Ik ben Vriend van de Grote Kerk Breda omdat ik graag een persoonlijke bijdrage wil leveren aan het boegbeeld van onze stad en omdat ik me daarnaast betrokken voel als inwoner bij het voortbestaan van de kerk’

John

‘De kerk staat voor mij symbool voor thuiskomen. De Grote Kerk Breda is het icoon van de stad en ik denk dat we daar allemaal een steentje aan bij moeten dragen.’

Geef toekomst aan de Grote Kerk Breda