Vrije Vogels

door de lens van internationale topfotografen

Vrije Vogels

De mens heeft altijd gedroomd van vliegen. Maar het lukt ons nog steeds niet dat op dezelfde vrije manier als vogels dat doen. Misschien is dat waardoor ze ons zo fascineren. De kleurrijke veren, de sierlijke beweeglijkheid, de kracht van hun vleugels, de melodieuze zang en de magische dans in de lucht hebben door de eeuwen heen veel kunstenaars geïnspireerd.

Atelier EXB, BredaPhoto en de Grote Kerk Breda bundelen hun krachten en brengen van 16 september t/m 3 december 14 internationale topfotografen die hun eigen visie op deze wonderlijke wezens geven samen in fototentoonstelling Vrije Vogels.

Praktische info

16 september t/m 3 december
Ma – Za: 10.00 tot 17.00u
Zo: 13.00 tot 17.00u

Tickets
Volwassenen: 4 euro entree (incl servicekosten) – klik hier voor tickets

Onder 18 jaar | BredaPas | Welkom in het Museum (VluchtelingenWerk Nederland): gratis toegang

Vrienden van de Grote Kerk Breda of BredaPhoto | Gildeleden | Leden van het Genootschap: gratis toegang

Tip: De kerk is soms gesloten i.v.m. evenementen. Check voor een bezoek altijd even onze agenda.

Volière van de wereld

Vrije Vogels is als een volière van de wereld, van bekende stadsvogels tot de vogels in verre landen. De verschillende perspectieven van de fotografen nodigden de bezoeker uit om de vogels te bewonderen in hun leefomgeving. Soms als snel passerende schaduwen tegen het felle licht van de zon, dan weer oog in oog in close-up. De foto’s tonen de verscheidenheid aan werelden waarin vogels leven en roepen tegelijkertijd vragen op over bedreigingen voor hun leefomgeving, waarvan klimaatverandering de meest alarmerende is.

Foto (c) Paolo Pellegrin

Vrije Vogels in de Grote Kerk Breda

Dat de tentoonstelling plaatsvindt in de Grote Kerk Breda geeft de tentoonstelling een extra dimensie; van oudsher worden vogels en hun vleugels gezien als symbool van verbinding tussen de mens en het hogere. Vogels lijken zich te kunnen bevrijden van de zwaartekracht en verheffen zich boven de aarde. Ook in de Grote Kerk Breda vinden we een verscheidenheid aan vogels en hun symbolische betekenissen terug.

Foto (c) Kyunghee Lee

Extra activiteiten

Tijdens Vrije Vogels is er nog veel meer te doen. Zo is er een speurtocht voor jong en oud waarmee je zowel in de tentoonstelling als in de kerk vogels kunt spotten en meer leert over hun betekenissen. Breid jouw bezoek aan de tentoonstelling uit met een wandeling en ontdek een aantal van de opmerkelijkste vogels in en om het centrum van Breda. Geniet van het toepasselijke filmprogramma dat we organiseren i.s.m. Filmhuis Breda met onder meer de veelbekroonde documentaire All That Breathes van regisseur Shaunak Sen en de jeugdfilm Kauwboy of kom naar een van de inlooprondleidingen op zaterdagmiddag of het Early-Bird ligconcert(c) Bach & Beatles of het Early-Bird ligconcert(c) Canto Ostinato & Best of Einaudi op zondagochtend. Klik hier voor info en tijden.

Foto (c) Terri Weifenbach

Nederlandse première

Bernard Plossu, Pentti Sammallahti, Yoshinori Mizutani, Terri Weifenbach, Graciela Iturbide, Michael Kenna, Leila Jeffreys, Albarrán Cabrera, Byung-Hun Min, Rinko Kawauchi, Paolo Pellegrin, Christophe Maout, Roger Ballen en Kyunghee Lee zijn de hedendaagse fotografen uit tien verschillende landen die elk hun eigen artistieke visie op vogels geven. Ze zijn samengebracht door Atelier EXB in de serie boeken Des oiseaux en nu ook in een tentoonstelling. In de Grote Kerk Breda beleeft deze tentoonstelling onder de titel Vrije Vogels haar Nederlandse première. Bovendien is hier voor het eerst het werk van Kyunghee Lee te zien, de meest recente toevoeging aan de reeks.

Foto (c) Rinko Kawauchi

Vrije Vogels inspireert

Naast gevestigde internationale fotografen wordt ook aanstormend talent getoond. De Iraans-Nederlandse kunstenaar Tina Farifteh was in 2018 één van de studenten die deelnam aan het BredaPhoto International Talent Programme en toonde haar Killer Skies op het festival. Voor haar afstudeerproject The Flood in 2021 ontving zij vele awards en haar documentaire Kitten of Vluchteling gaat dit najaar in première op het Nederlands Film Festival. In Galerie Ecker, op een steenworp afstand van de Grote Kerk Breda, geeft Tina Farifteh haar eigen visie op ‘vrije vogels’. Klik hier voor uitgebreide info.

Foto Vrije Vogels / uncaged (c) Tina Farifteh

Samenwerkingen

Nieuwsgierig naar alles wat met natuur, wetenschap en kunst te maken heeft, lanceerde de gerenommeerde Franse uitgever Xavier Barral in 2018 de serie boeken Des oiseaux: vogels door de ogen van beroemde fotografen. De curatoren van Atelier EXB, Nathalie Chapuis en Philippe Séclier, transformeerden de fotoboekenserie tot een tentoonstelling.

De Grote Kerk Breda en BredaPhoto werken al geruime tijd structureel samen. In 2020 aan tentoonstelling China Imagined, voor de editie van het BredaPhoto Festival in 2022 hebben beide organisaties ook inhoudelijk samengewerkt en de tentoonstelling Space to Breathe van Newsha Tavakolian tot een groot succes gemaakt. Het is daarom niet verrassend dat beide organisaties nu ook tussen de festivaledities door de handen ineenslaan.

Vrije Vogels is een coproductie van Atelier EXB, BredaPhoto en de Grote Kerk Breda. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Breda.